neděle 21. srpna 2016

Glycerin: dobrý sluha, ale zlý pán?

To je tak, když píšete recenzi na jeden produkt a rozepíšete se tak, že to vydá na další článek. Dnes bude řeč o glycerinu, což je látka, která může v současné době vzbuzovat řadu otázek. Je dobrý, prospěšný, špatný nebo snad hrozný? Jak to s ním vlastně je?

Zdroj

Glycerin (nebo také glycerol) je látka, která bývá součástí pleťových krémů, a to hned ze dvou důvodů. Váže na sebe vodu, čímž pokožku hydratuje a zvlhčuje, a pomáhá také k lepší roztíratelnosti krému. Pleť pak působí hladce a sametově. Zároveň ale vytváří na povrchu pleti povlak, který se na ni drží až do odlíčení.

Glycerin je jednou z nejpoužívanějších látek v kosmetickém průmyslu, protože je levný a dobře dostupný. Nenajdeme ho tedy jen v krémech, ale např. i v maskách, kondicionérech, šamponech, mýdlech, tělových mlécích, řasenkách, zubních pastách a spoustě dalších výrobcích. Glycerin se přirozeně vyskytuje v tělech rostlin a živočichů, např. i v lidské kůži. Přírodní glycerin může být tedy rostlinného či živočišného původu. Syntetický glycerin se nejčastěji vyrábí z ropy.

V čem je tedy problém?

Ve vysokých koncentracích (nad 30 %; někde se uvádí i nad 10 %) totiž vytahuje vodu z hlubších vrstev pokožky a tím pleť naopak dehydratuje. Glycerin dočasně chrání pokožku před škodlivými vlivy a poskytuje jí úlevu, z dlouhodobého hlediska je ale při takové koncentraci vysušována.
Existují i obavy, že glycerin způsobuje akné a přispívá k tvorbě černých teček. To se ale týká pouze glycerinu živočišného. Rostlinný glycerin totiž komedogenní není (tuto informaci jsem vyčetla na facebooku Havlíkovy přírodní apotéky, kde se vyjadřovali k obsahu glycerinu v jejich výrobcích). Podle tabulky komedogenních látek, kterou naleznete TADY, je stupeň ucpávání pórů glycerinu dokonce 0 z 5.

Jaký je závěr?

Glycerin je pro pleť prospěšný, pokud to s jeho množstvím vyloženě nepřeháníme. I v tomto případě se tedy vyplatí řídit se heslem „všeho s mírou“. Tím, že na pleti glycerin vytvoří povlak, ji chrání před nepříznivými okolními vlivy, což je skvělé. Při dlouhodobém používání bych však byla obezřetnější, především tedy, pokud se jedná o vysoké koncentrace, přesahující 30 %. V pleťových přípravcích se ale glycerin obvykle vyskytuje v koncentracích 2 - 5 %. Taky se vyplatí následovat selský rozum. Jestliže vám krém s glycerinem vyhovuje, není důvod ho měnit nebo dokonce zatracovat. Pokud se vám ale pokožka zdá dlouhodobě dehydratovaná nebo nějak v nepořádku, můžete zkusit glycerin vysadit a třeba vám pak vaše pleť poděkuje. Za zkoušku nic nedáte.

Obsahuje váš oblíbený krém glycerin? Jaký je váš názor na tuto látku?


Zdroje:

33 komentářů:

  1. Viacero clankov o glycerine pisala pred casom Osamělá cyklistka. Odporucam precitat: http://a-solitary-cyclist.blogspot.sk/2015/06/sucha-anebo-ekzematicka-kuze-jak-je-to.html

    OdpovědětVymazat
  2. Zajimavy clanek, na slozeni vyrobku se vetsinou divam, ale zrovna glycerin jsem popravde nikdy neresila. Aktualne pouzivam pletovy krem od znacky Ponio, ktery ho taky obsahuje, ale neni mezi prvnimi slozkami, takze bych rekla, ze ho tam moc nebude :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Ponia určitě problém nebude :) Já glycerin taky nikdy moc neřešila, ale v poslední době mi přijde, že se kolem něj strhla tak trochu hysterie a samotnou mě zajímalo, jak to vlastně je. Někdo tvrdí, že je prospěšný a hydratační, někdo zase, že vysušuje. Pravda bude asi někde mezi :)

      Vymazat
  3. Já se musím přiznat, že na složení produktů se jen málo kdy dívám, ale až budu doma z práce, tak sep odívám, co ty moje krémíky vlastně obsahují...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě na to mrkni :) Glycerin není až takový problém, existuje spousta vyloženě škodlivých látek. Kdybys chtěla, můžeš se podívat na tenhle článek, kde jsem se o nich psala: http://mujbiosvet.blogspot.cz/2016/04/13-nejskodlivejsich-latek-v-kosmetice.html :)

      Vymazat
  4. Wau, nikdy som sa práve nad touto zložkou kozmetiky nezaoberala vo väčšej miere. Som rada, že som narazila na tvoj článok (・∀・)

    ♡ * Le blog de la Licorne * ♡

    OdpovědětVymazat
  5. O glycerinu tohle vím už dlouho a opravdu jsem si všimla, že když kosmetika obsahuje více glycerinu, nevyhovuje mi. Pro hodně lidí bude tento článek novinkou :)

    OdpovědětVymazat
  6. O glycerinu jsem začala přemýšlet, až když jsem začala číst blogy. Myslím, že mi nevadí. Bohužel ale netuším, kolik % ho můj krém obsahuje. Pak by se dalo udělat srovnání s jinými krémy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou to bývá do těch 5 %, ale jestli nemáš žádné potíže, tak vůbec není co řešit :)

      Vymazat
  7. Moc se mi líbí, jak jsi článek napsala. Hodně jsem si z něj vzala :) Bohužel můj krém glycerin obsahuje, ale až jej vypotřebuji, tak plánuji si koupit nějaký přírodní :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono právě hodně přírodních krémů glycerin obsahuje. Ale jak říkám, pokud je v koncentraci do 5 %, tak by žádnou neplechu dělat neměl, naopak :-)

      Vymazat
  8. Wau, článok ma veľmi zaujal. Nikdy predtým som nad účinkami glycerinu nepremýšľala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dříve také ne, ale poslední dobou jsem se setkávala s určitou nedůvěrou až nevraživostí vůči glycerinu a chtěla jsem sama zjistit, jak to s ním vlastně je :-)

      Vymazat
  9. Moja pleť sa s glycerínom asi veľmi nemusí. Totiž, odkedy som na svoju pleť používala oleje, všetko bolo v poriadku, no pred pár mesiacmi sa stalo, akoby sa tých olejov pokožka nasýtila a začala byť nejaká "bez života". Tak som to skúsila pomaličky s nejakými krémami. Od prírodných značiek. Pozerala som na zloženie, no hádam každý krém glycerín obsahoval. Aj tak som si jeden kúpila, s rastlinným glycerínom, zmatňujúci. Výsledok? Na tvári sa mi vyhodilo niekoľko "pupákov" akné. Chybu pripisujem glycerínu, aj keď potvrdené to nemám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé, že sis to takhle vysledovala. Je možné, že ti ten glycerin opravdu nesedl :)
      Jinak moc děkuji za komentář, tvůj blog jsem neznala a moc se mi líbí! :)

      Vymazat
  10. Super článok! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpovědětVymazat
  12. Snúbenec tiež nemusí glycerol, jemu kupujem krémy na ruky bez obsahu glycerolu, pretože glycerol strašne vysušuje.

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, někomu může dělat neplechu. Je dobré si to takhle vysledovat :)

      Vymazat
  13. Pěkně shrnuto, jen mě zaujalo tvrzení, že rostlinný glycerin není na rozdíl od živočišného komedogenní. Živočišný i rostlinný glycerin jsou nutně ta samá chemická molekula zbavená všeho z rostliny i živočicha. Tudíž bud jsou komedogenní oba, nebo jen jeden. Havlíkova apotéka má tendenci dělat z lidí blbce, jak už jsem se několikrát přesvědčila u nich na stánku na veletrhu kosmetiky. Proto od nich nic nemám, byť mají řadu moc zajímavých kousků, ale s takovým marketingem je nehodlám podporovat.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, taky mi to přišlo divný, když je to v podstatě to samé, jen získané jiným způsobem. Asi bych se tedy přikláněla k té variantě, že komedogenní není ani jeden. Mrzí mě, že máš s nimi špatnou zkušenost, protože některé jejich výrobky jsou opravdu moc fajn. Ale chápu to :)

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím, čistý glycerin jen pořád glycerin, ať už se vyrobí jakkoliv.Rozlišování ve smyslu, že rostlinný je lepší, něž živočišný, je alibismus prodejce.

      Vymazat
  14. Super, konečně fajn článek, který by lidem řekl něco složení jejich kosmetiky :) O glycerinu tohle vím, ale pro většinu to bude asi novinka :D

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já jsem v tom právě neměla úplně jasno, tak mě samotnou zajímalo, jak to je :D

      Vymazat
  15. Ke glycerinu jsem byla vždy skeptická a razila cestu bez něj. Začala jsem ale spolupracovat s jedním "zeleným" vývojářem kosmetiky a ten mi konečně vše pořádně vysvětlil. Do těch 5% je v pořádku a opravdu hydratuje. Pleti je vlastní. Při vyšším procentu z pleti vodu tahá. Takže při formulování receptury je potřeba ho jeho % zastoupením "naprogramovat".
    Glycerin živočišného původu se už do kosmetiky vůbec nedělá. Glycerin musí být podle EU nařízení lékopisné kvality. Glycerin z živočišně produkce je velmi náročné a nákladné čistit. Z rostlinné ne, proto už se firmám nevyplatí vůbec dělat.

    OdpovědětVymazat
  16. Vôbec som glycerín neriešila - ale akosi len tak , som kúpila od Alverde vodu v spreji, že na osvieženie v horúcich dňoch. Páči sa mi, tiež moje elektrizujúce vlasy sú spokojné a ten ľahučký poprašok vody na tvár rýchlo uschne. Mala som tiež na intímnej partii vysušenú sliznicu, skoro rok som s tým lopotila, po jednom použití spreju je to fuč. Ešte sa pozriem koľko tam glycerínu v percentách je, ...

    OdpovědětVymazat