neděle 8. května 2016

Oranžový zázrak od Saloosu

Byly doby, a není tomu zas tak dávno, kdy mě trápil úporný ekzém, a to na rukou, na zádech, na krku a v obličeji. Postižená místa jsem musela často mazat, klidně i desetkrát za den a stejně to bylo málo. Vyzkoušela jsem velké množství "lékárenských" krémů určených na atopický ekzém, ale ty nejenže nepomáhaly, ale navíc příšerně pálily a ekzém ještě více rozdráždily. Pátrala jsem tedy po produktu, který by dokázal pokožku dostatečně hydratovat a především zklidnit. Až jsem jednoho dne narazila na rakytníkový balzám od firmy Saloos. Krátce na to jsem veškerou „lékárenskou“ kosmetiku vyházela a věděla jsem, že už se k ní nikdy nevrátím :)

Jak uvádí výrobce, jedná se o jedinečné spojení bio bambuckého másla a vzácného oleje z rakytníku řešetlákového. Balzám je mimořádně vhodný k péči o citlivou, problematickou a jemnou pokožku. Má přispívat ke zklidnění pokožky a poskytovat ochranu před volnými radikály. Výborně regeneruje pokožku po opalování, při zhojených popáleninách a drobných poraněních. Je vhodný i na vrásky. 


Uvnitř složení najdeme bio bambucké máslo, bio sezamový olej, bio slunečnicový olej, bio jojobový olej, extrakt z rakytníku řešetlákového, kandelilový vosk, včelí vosk, vitamin E, askorbyl palmitát (v tuku rozpustná forma vitaminu C) a kyselina askorbová (vitamín C).

No není to krása?? Mimochodem, já mám takový domácí test, jak spolehlivě zjistit, jestli ve výrobku není náhodou něco špatného - dám ho očuchat svému psovi ;) Zatímco ty chemické jeho čumáku vůbec nelahodí, peláší od nich pryč a vyčítavě na mě kouká, co mu to zase strkám pod nos, ty přírodní by nejraději snědl. Zrovna po rakytníkovém balzámu se může přímo utlouct. Jednou jsem ho takhle chvíli nechala ležet otevřený na posteli a šla jsem si vyčistit zuby. Při příchodu z koupelny jsem pejska načapala, jak mi balzám s chutí hltá přímo z kelímku :D Sice to nebylo plné balení, ale i tak mi bylo docela líto, když letěl do koše.

Momentálně vlastním hned tři různá balení. Maličkaté 19 ml balení mi leží na kosmetickém stolku, balení 50 ml slouží jako cestovní a velké balení 250 ml používám na každodenní mazání. Při mé spotřebě opravdu oceňuji dostupnost většího balení, které se samozřejmě finančně vyplatí. Koupíte ho např. zde za 563 Kč, zatímco menší balení 50 ml vyjde na 142 Kč, takže to jsou jasné počty :)


Ještě k té spotřebě - to, že já bych ho mohla kupovat po kýblech, neznamená, že vám dlouho nevydrží. Já ho nanáším minimálně dvakrát denně na značnou část těla, v horších obdobích i víckrát. Při lokálním použití nebo v případě používání jako nočního krému, si troufám říct, že vydrží opravdu hooodně dlouho.



Balzám není parfémovaný, což mi maximálně vyhovuje. Pokud se ale budete joo snažit a pořádně do kelímku zaboříte nos, ucítíte jemnou „přírodní“ vůni. Konzistence je tužší, ale po nanesení na pokožku začne okamžitě tát, takže to nevidím jako problém. 

Na tomto balzámu miluji, že se dá využít na několik způsobů. Je to takový univerzální pomocník. Já ho používám primárně na promazávání ekzému. A v tom je nepřekonatelný. Dokáže ho krásně zklidnit, je moc příjemný a vůbec nepálí. Je dostatečně mastný a skvěle hydratuje. Vstřebává se rychle, ale na pokožce vytvoří ochranný film, který na ní přetrvá zhruba půl hodiny až hodinu.

Denně ho také používám jako noční krém. Nanáším ho především v oblasti očního okolí, které mám hodně citlivé. V této oblasti se nejlépe projevovaly jeho hojivé účinky v době, kdy jsem měla ekzém okolo očí. Někde jsem se dočetla, že díky svým hojivým účinkům je výborný i na aknózní pleť, ale s tím bohužel zkušenosti nemám. V období, kdy mám suchou pleť, se ho nebojím nanést na celý obličej. Lépe se vstřebává, pokud pokožku předem navlhčíte. Je pak krásně vyživená a vypadá zdravě. Jako denní krém bych ho ale úplně nedoporučovala, za předpokladu, že nestojíte o lesk jako blesk :)

V poslední době jsem si hodně oblíbila jeho další využití, a to jako rozjasňovač. Lehce jej nanesu na lícní kosti a výsledek vypadá úžasně a přirozeně. Rozhodně doporučuji vyzkoušet :)

Před spaním ho také používám jako balzám na rty. Na rtech není až tak výživný, takže doporučuji spíše pro ty, kteří nevyžadují extrémní hydrataci. Pro mě je dostačující. Navíc má hojivé schopnosti, takže jím vždycky přemáznu popraskané koutky, které se mi občas dělají.

Když chci čas od času svým nehtům trochu dopřát, namažu si balzámem i nehtovou kůžičku. Je pak vyživená a hydratovaná.

Na závěr si uděláme menší rekapitulaci - způsoby využití rakytníkového balzámu:
  • péče o citlivou a ekzematickou pokožku
  • noční krém
  • oční krém
  • rozjasňovač
  • balzám na rty
  • balzám na nehty
  • hojivý balzám na drobná poranění 
Upřímně, bez rakytníkového balzámu už si nedokážu představit život. Nevím, jak bych bez něj fungovala. Myslím, že je to jedna z příčin, proč se mi ekzém výrazně zlepšil. V obličeji a na krku už ho nemám vůbec, jen trochu na rukou a na zádech. Tohoto univerzálního pomocníka tedy maximálně doporučuji! :)


Znáte rakytníkový balzám? Máte také citlivou pokožku? Co vám na ní pomáhá?

13 komentářů:

  1. Ty máš ale mlsného psíka, no super, že má na kozmetiku čuch :D
    Ja našťastie moc citlivú pokožku nemám, za to je problematická, čo tiež nie je výhra...
    Od Saloos mám veľmi rada ich levanduľovo-vanilkový roll-on, najmä pred spaním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mlsný to on je dost, ale aspoň jsem našla způsob, jak to nějak uplatnit :D
      Musela jsem hned omrknout ten roll-on a vypadá moc dobře :)

      Vymazat
  2. Tento balzám jsem měla a moc mě nenadchnul, ale měla jsem Atopikderm (ten je super i na hodně silný atopický ekzém, alespoň sestře zabral dobře) a Růži (taky moc fajn). Jinak na citlivou kůži jedině kokosový olej. Kokosák forever! :D Jinak sem tam něco od Saloosu koupím, ale spíš třeba odličovací olej :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosák je fajn, ale při dlouhodobém užívání mě docela vysušuje.. Atopikderm mám taky vyzkoušený, ale nesedl mi kvůli té parfemaci, kterou můj ekzém nesnese. A to i tu přírodní, bohužel :(

      Vymazat
    2. No mně původně kokosák ucpával póry a vysušoval. A pak jsem přišla na to že mi to nedělá když ho dávám na suchou, nenavlhčenou kůži. Přitom oleje se mají dávat na navlhčenou. Ale s kokosákem mi to tak vůbec nepasuje. Když dávám na suchou tak je to super ale oleje jsou hodně individuální záležitost. S tou parfemací to chápu, ono hodně lidem přírodní parfemace zhoršují ekxémy a vyrážky víc než ty chemické, takže každá zkouška něčeho nového je trochu risk :(.

      Vymazat
    3. pardon, překlep – ekzémy, já mám na klávesnici X vedle Z :D

      Vymazat
    4. Já bych si ho ani nevšimla :D Ono hodně lidí píše vyloženě "exém", takže v pohodě :)) Je to fakt individuální, na ten ekzém mi vadí parfemace, aviváž, voda, slunce a všechno možný.. Zbytek těla je zase naprosto bez problému.

      Vymazat
  3. využitie balzámu ako rozjasňovača, to ma ešte nenapadlo :)))
    inak ale táto rada vyzerá skutočne dobre
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to napadlo úplně náhodou a přitom je to tak krásné a přirozené :)

      Vymazat
  4. Když jsem se ještě trápila s akné a zároveň suchou pletí, tento balzám mi hodně pomohl, takže můžu jednoznačně potvrdit, že funguje i na akné ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že to máme potvrzené, děkuju moc za komentář! :)

      Vymazat