středa 16. prosince 2015

Porovnání dvou suchých šamponů

Suchý šampon je pro mě, vzhledem k mým ultrajemným a rychle se mastícím vlasům, naprostou nezbytností. Vlasy si myju zhruba jednou za tři dny a z toho jen první den se dá jejich vzhled považovat za uspokojivý. Druhý den už se začínají mastit a právě tehdy přichází na řadu buď culík, anebo zmíněný suchý šampon, ideálně však kombinace obojího.

A které že dva suché šampony budeme porovnávat? Starou známou Amicu od Alpy a novinku z řad Alverde. 


Nejprve se mrkneme na složení, které je pro mě asi tím nejdůležitějším kritériem. Ve složení Amicy najdeme např. rýžový škrob, syntetické látky sloužící k maskování základního zápachu, éterické oleje či konzervanty. Co mi vadí nejvíce, je syntetická parfemace hned na druhém místě. Šampon Alverde pak obsahuje např. talc neboli mastek, jílovitý prášek, oxid zinečnatý, extrakt z meduňky lékařské a kopřivy dvoudomé, dále prášek z červené řasy, vodu a parfemaci, která je zde přírodního původu. Zde mám jedinou výhradu, a to k mastku, o kterém jsem s překvapením zjistila např. zde nebo zde, že se jedná o pravděpodobný karcinogen, který může obsahovat i azbestová vlákna. Tady bohužel vidíme, že se i v certifikované přírodní kosmetice mohou vyskytovat látky, které mohou škodit našemu zdraví. 


Konzistence je prášková, Alverde je o něco jemnější. Co se týče vůně, Alverde má příjemnou, jemně citrusovou vůni, která ale ve vlasech není nijak cítit. Zato “vůně“ Amicy à la přípravek proti molům, ta ve vlasech drží jako přibitá :).

Oba šampony se dávkují sypáním, což může leckdo shledávat jako nepraktické, mně to ovšem nevadí. Co se týče designu, myslím, že Alverde jednoznačně vyhrává. Co si budeme nalhávat, Amica působí poněkud zastarale a nepříliš atraktivně.

A jak jsou na tom s účinky? Musím uznat, že šampon Amica odmašťuje opravdu perfektně. Vlasy vypadají svěže a i nějaký objem tam je. Jenže jsou tři věci, které mi vadí. 1. Občas mě po něm svědí hlava. 2. Strašně práší. I když se snažím sebevíc, vždycky se po aplikaci šamponu můžu jít rovnou převléct. 3. Skvrny nedělá jen na oblečení, nýbrž i ve vlasech. Samozřejmě záleží, jak dobře ho vetřete či vyčešete, ale mně (brunetce) vždy zanechal nepěkný šedý povlak.
Oproti tomu suchý šampon Alverde neodmašťuje tak drasticky, je jemnější, ale i tak odvádí svou práci na výbornou. Hlava mě po něm zatím nesvědí, téměř vůbec nepráší a musím uznat, že se i lépe zapracovává do vlasů. Onen šedý povlak na vlasech tam je stejně, ale výrazně méně.

Alverde (25 g) seženete v DM za cca 80 Kč, Amica (30 g) se pohybuje okolo 30 Kč, což je cena více než příznivá.


Musím se přiznat, že jednoznačného vítěze nemám. Co se týče obalu, vůně a účinku, vítězí Alverde, cenově zase Amica (i když ani těch 80 Kč za Alverde mi nepřijde jako šílená suma). Ve složení je to plichta. Ani jeden není v tomto ohledu ideální. V Amice máme syntetickou a divně vonící parfemaci, kterou se pak výrobce poněkud nelogicky snaží potlačit dalšími syntetickými látkami. No a v Alverde na nás zase číhá pravděpodobně karcinogenní mastek. Těsným vítězem se tedy stává Alverde, s tím, že stále budu hledat přírodní suchý šampon, který by měl pro mě ideální složení. Kdybyste o nějakém takovém věděli, určitě mi dejte vědět! :)


Jak jste na tom Vy s používáním suchých šamponů a jaké máte oblíbence?


Mějte se krásně!
  

7 komentářů:

  1. Tiež používam suché šampóny, hlavne v lete, kedy sa v noci viac spotím a logicky to potom tak vyzerá aj na vlasoch. Amicu som nikdy neskúšala, používam radšej suché šampóny s rozprašovačom, najlepší bol pre mňa Klorane žihľavový a ešte Batiste pre brunetky, ten biely povlak tiež nevyhľadávam, na hnedých vlasoch je to vidieť, hoci moje sú svetlé, ale aj tak. Ešte som niekedy z núdze používala detský púder, efekt to má asi ako Amica celá biela hlava, ale dodal objem a mastnotu riadne odsal.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Batiste jsem slyšela spoustu chvály, ale ještě jsem je nezkoušela :) Pro mě je nejdůležitější účinek a také složení a dospěla jsem k tomu, že nejlepší pro mě bude, když si ho vyrobím sama :D Jsem docela zvědavá, jak se to povede.

      Vymazat
  2. Jestli vám jde o nezávadné složení doporučuji domácí suchý šampon. Funguje například jedlá soda, kukuřičný škrob, arrowroot pudr. Aby nebyl na vlasech bílý film, doporučuju smíchat výše uvedené s trochou skořice či kakaa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně na to se chystám :)) Dospěla jsem k tomu, že je to jediné řešení :D O arrowroot pudru slyším prvně, takže moc děkuji za tip!

      Vymazat
  3. Rado se stalo:) Nejsem si jista, jak se arrowroot rika v cestine, ziju v Kanade a tady se jmenuje arrowroot powder. Myslim, ze by jej mohli mit v obchodech se zdravou vyzivou. At se dari:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem vygooglila, že se tomu říká kořenový škrob :) Ale i arrowroot se může použít. Děkuji, Tobě také! :)

      Vymazat
  4. Milovala jsem ten od Alverde, žel ho už stáhli z trhu. Zřejmě kvůli tomu mastku..:-/ Ale moc mi chybí..:-(

    OdpovědětVymazat