neděle 6. listopadu 2016

Přírodní pomocníci při nachlazení

Jednou to přijít muselo. Nemocná nebývám příliš často. Zato když už jsem, tak to většinou stojí za to a trvá mi extrémně dlouho, než se z toho vyhrabu. Kdo máte astma, možná to znáte. Ať už jde o nachlazení, chřipku nebo virózu, všechny nemoci mají jednoho společného jmenovatele, kterým jsou záchvaty dusivého kašle, při nichž mám pocit, že si vykašlu plíce z těla. Nejlepší na tom je, že přicházejí v tu nejnevhodnější dobu - v kině, v divadle, v autobuse, ve škole, v práci… Asi si umíte představit ty pohledy spolucestujících, ve kterých se zračí obava z možné nákazy černým kašlem a také přání, abych neprodleně vystoupila. Jednou jsem takový záchvat chytla přímo při ústní zkoušce z právnické španělštiny a to byla teprve sranda :)

Podobným situacím se dá těžko vyhnout, protože zmíněný kašel mě provází ještě dobrý měsíc poté, co se z nemoci úspěšně vyléčím. Proto se maximálně snažím vůbec neonemocnět, a když už náhodou cítím, že se o mě něco pokouší, povolat do boje ty nejlepší přírodní pomocníky. Za ta léta se mi výborně osvědčily teplé čaje, česnek, zázvor, jablíčka a většinou mám po ruce i nějaký ten léčivý sirup.


Česnek
Je zajímavé, jak se člověku postupem času mění chutě. Vzpomínám, jak se přítel ještě pár let nazpět snažil potají propašovat česnek do veškerého jídla, které jsem konzumovala. Vždy, když jsem objevila nenápadně nastrčený stroužek v housce, měla jsem sto chutí ji po něm hodit. Situace se ale trochu obrátila a dnes jsem to já, kdo se při přípravě jídla stará, jestli je pět stroužků česneku dostatečná dávka, která uspokojí mé chuťové pohárky.
Česnek je všelék! Má antibiotické, antivirové a antimykotické účinky. Účinkuje při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Pročišťuje cévy, čímž předchází srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím. Dokáže také ničit parazity ve střevech a brzdit růst rakovinných buněk (Hana Synková: Všechno je dobré). Podle mě neexistuje nic, na co by česnek nebyl machr :D

Zázvor
Zázvor je známý svými antibakteriálními účinky a tím, že posiluje imunitu, stimuluje krevní oběh, prohřívá, zmírňuje nevolnosti a je výbornou prevencí proti chřipce a onemocněním dýchacích cest. Horký zázvorový čaj pomáhá uvolnit ucpaný nos a stimuluje játra k detoxikační činnosti. Ve spojení se zázvorem se také často hovoří o protirakovinných účincích. A mimoto skvěle chutná! Nic by se samozřejmě nemělo přehánět, 4 g zázvoru denně je pro dospělého člověka dostatečná dávka (Hana Synková: Všechno je dobré; Kolektiv autorů: Jídlo jako jed, jídlo jako lék).
Zázvor mám ráda v jakékoli podobě, ať už čerstvý, nebo jako šťávu. V poslední době jsem si hodně oblíbila i citronovo-zázvorový čaj od dmBio, je opravdu vynikající.

Jablko
Jablíčko je moje nejoblíbenější ovoce, mohla bych jich sníst tuny. Děláte si taky někdo jablka s mrkví a citronem? Není to dokonalost? Mňam! Při konzumaci jablek ze supermarketu jsem ale zjistila jednu věc. Nemůžu je jíst se slupkou, protože mě vždycky začne škrábat v krku a chytají mě podobné záchvaty kašle, o kterých jsem psala výše. Je mi to docela líto, protože těsně pod slupkou se prý nachází ty nejlepší látky. A víte co? U našich domácích jablek s tím nemám nejmenší problém. I kdybych snědla celý kýbl slupek, nic...! Tak si tak říkám, o čem to asi vypovídá…
A na co že jsou jablka dobrá? Ve střevech jsou schopná navázat jedovaté látky a tím napomáhat očistě organismu. Jsou tudíž vhodná i při léčbě chronického ekzému. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh a jsou prospěšná i pro ledviny. V neposlední řadě také dezinfikují ústní dutinu (Hana Synková: Všechno je dobré).

Březová šťáva
Miluju šťávy, sirupy a oleje, které slibují výjimečné detoxikační schopnosti. Problém spočívá v tom, že ne všechny můžu užívat. Taková aloe vera nebo olej z černého kmínu mi okamžitě spouští ekzém, kterého se těžko zbavuji. Neznamená to ale, že by tyto přípravky byly špatné, naopak! Alespoň je vidět, že opravdu detoxikují a snaží se z těla vyhnat všechny škodliviny, a to skrz kůži. U březové šťávy od Weledy mě zatím nic takového nepotkalo a já jsem za to šťastná. Určitě to není tím, že by nebyla funkční, podle mě spíše funguje na jiném principu. Šťáva působí mírně močopudně a napomáhá očišťování organismu vyplavováním nejrůznějších usazenin z těla. Užívá se dvakrát denně jedna polévková lžíce.


A čím bojujete proti bacilům vy? Máte nějaké osvědčené metody? :)

18 komentářů:

  1. Čakala som tu aj citrón, ten používam ja pri nachladení v poslednom čase dosť často. Zázvor mi strašne nechutí a cesnak jedávať nemôžem. Ak som nachladená snažím sa hlavne dopovať vitamínom C vo všetkých možných formách a práve tak sa mi podarilo tento rok predísť tomu, aby sa u mňa chrípka príliš rozvinula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citrón je taky skvělý, dávám si ho do čaje. Ono by se určitě našlo víc pomocníků, napadá mě ještě med, ale nechtěla jsem článek příliš prodlužovat :) Zázvor mi dřív taky nechutnal :D A je pravda, že česnek není pro každého, já ho musím jíst jedině s dalším jídlem. Jednou jsem snědla samotný stroužek a pak mi bylo pěkně zle :)

      Vymazat
  2. Jablíčka bych také mohla na kila ♥ nejraději mám ty tvrdé a kyselejší. Březovou šťávu používám na detoxikaci hlavně na jaře. Teď u mě vládne rakytníkový sirup, též od Weledy. Jinak celoročně s pauzami užívám chlorelu a musím zaťukat, nemocná nebývám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mam zase ráda ty podzimní šťavnaté a slaďoučké :) Na chlorellu taky někdy přijde řada, ale trochu se jí bojím. Hodně lidí v mém okolí po ní mělo střevní a žaludeční problémy :D

      Vymazat
    2. Fakt?? tak to slyším poprvé. Já ji beru už přes dva roky a nikdy nic :)

      Vymazat
  3. Ten citronovo-zazvorovy sirup je skvely👍 manzel me zas naucil cesnek s medem. Nastesti me jeste zadna choroba nezkolila tento rok😝

    Andreablog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to skolí většinou jen jednou za rok. Průběh je mírnější, ale dlouho se mě pak drží ten zatracenej kašel. Česnek a med to je lahoda :D

      Vymazat
  4. Na rýmičky docela trpím, nejvíc při změně ročních období (hlavně při přechodu únor - březen a srpen - září) a jsem u toho velice nepříjemná. Bolí mě dutiny, nechce se mi žít a nejradši bych se někam zahrabala. Na rýmičku mi pomáhá dvakrát denně čaj ze zázvoru, ale jak koukám, asi si dělám víc, než je doporučená dávka. :-D
    Kniha "Všechno je dobré" vypadá zajímavě, už ji mám rezervovanou v knihovně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, takových knížek není nikdy dost :) Rýmičky jsou nepříjemné, takže tě úplně chápu. Já mám většinou mírnější průběh nemoci, ale dlouho se mě pak drží ten hnusáckej kašel.

      Vymazat
    2. Zrovna mě "rýmička" zas chytla, musím uznat, že i ten česnek to drží dost zpátky, jím ho teprve několik dní. Obdivuju lidi, co zvládají každý den sníst stroužek česneku, pro mě je to horší než ten zázvor. :-D
      A ke knize "Všechno je dobré" jsem si přibrala ještě první dva díly "Doby jedové", chtěla jsem přidat ještě "Děláme si to doma sami", ale nemohla jsem to najít a přišlo mi blbý se na tu knihu ptát (jsem velký expert na tvoření dvojsmyslů i tam, kde nejsou :-D ).

      Vymazat
  5. A já se přiznám, že domácí slivovicí :-). Nejen tedy :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Mne pomáha mlieko s cesnakom na kašeľ, a na dezinfekciu hrdla domáca pálenka. :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Mám vyzkoušeno vše kromě březové štávy, mrknu na ni. Letos už se o mě pokoušela viróza, tak jsem nasadila zázvor. Dělala jsem z něj čaj a kořen zázvoru nakonec snědla. Působilo to na mě stejně jako paralen - do půl hodiny úleva. Nakonec se viróza nerozjela a za tři dny jsem byla fit. Ted jím preventivně česnek a věřím, že budu zdravá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, v česneku a zázvoru je fakt síla :) Mně podle očekávání zůstal jen ten kašel a byla jsem už nucená sáhnout po chemii, což já vždycky nerada. Ale někdy to prostě jinak nejde. Příště musím klást větší důraz na prevenci ;)

      Vymazat
  8. Super tipy, Martinka! Mne sa najviac osvedčila trojkombinácia cesnak-zázvor-citrón. To je fakt prírodná sila, ktorá zaručí, že choroba nemá šancu. Výborný nápad na článok :)

    Girl Goes Bio

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Silvi :-* Česnek, zázvor a citrón to je prostě nesmrtelná kombinace :)

      Vymazat