pátek 8. dubna 2016

13 nejškodlivějších látek v kosmetice

Jak už jsem psala v úvodním článku, o složení kosmetiky jsem se začala zajímat teprve před pár lety, kdy jsem začala mít jisté potíže v podobě svědivé pokožky hlavy, vypadávání vlasů a především úporného atopického ekzému v oblasti obličeje, krku, rukou a zad. Po relativně krátké době jsem vypozorovala, že po použití drtivé většiny kosmetických produktů se tyto potíže podstatně zhoršují. A tehdy jsem začala studovat složení. A nestačila jsem se divit.

Článek bude pravděpodobně trochu obsáhlejší. V žádném případě se ale nejedná o kompletní přehled všech škodlivých látek v kosmetice, ale spíše o výběr těch nejčastějších. Budu tedy ráda, když mě v komentářích doplníte. Pořadí látek je čistě subjektivní - od nejškodlivějších po ty “méně“ nebezpečné. Kdybych ale mohla, dám je všechny na první místo! U každé látky je přiložena fotografie s produkty, které tuto látku obsahují. 

A kterých to 13 nešťastníků se ocitlo na mém blacklistu?

1) Formaldehyd

Formaldehyd funguje jako konzervant, protože omezuje růst mikroorganismů. Jedná se však o velmi nebezpečnou toxickou látku. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikuje formaldehyd jako prokázaný karcinogen pro člověka. Může způsobovat i řadu dalších potíží jako např. astma, alergie nebo záněty kůže. Dráždí také oči a dýchací cesty a může poškozovat centrální nervovou soustavu. V České republice je tato látka zakázána, smí se ovšem používat do přípravků na tvrzení nehtů.

Vyhýbat se přípravkům na tvrzení nehtů ale nestačí, protože existují látky, jako např. Diazolidinyl Urea (diazolidinylová močovina), Imidazolidinyl Urea (imidazolidinylová močovina), quaternium-15 a 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, které formaldehyd uvolňují. 


2) 1,4-dioxan

Dioxiny vešly do povědomí veřejnosti v době války USA proti Vietnamu jako složky chemické zbraně zvané Agent Orange.
Některé z nich se vyznačují tak vysokou toxicitou, že je lze považovat za nejjedovatější látky, které člověk dosud vyrobil. Jedná se o navíc silné endokrinní disruptory (narušují hormonální systém). Na rozdíl od většiny jiných toxických látek není pro dioxiny stanovena bezpečná dávka, už při nízkých dávkách jsou toxické, karcinogenní a teratogenní (schopné vyvolat u plodu vrozenou vývojovou vadu). Dioxiny jsou nezničitelné, nepodléhají rozkladu, a tak se hromadí v životním prostředí.
Bylo zjištěno, že vložky, tampony, vlhčené ubrousky a jiné produkty, které jsou bělené chlórem, tuto látku uvolňují. 1,4-dioxan se může vyskytovat i v šamponech, které obsahují Sodium Laureth Sulfate (SLES) nebo Polyethylenglykol (PEG).
Kampaň za bezpečnou kosmetiku zkoumala složení dětského šamponu Johnson & Johnson a zjistila, že v některých zemích obsahuje zdraví škodlivé látky, konkrétně dioxan a quaternium-15, které uvolňuje formaldehyd. Organizace zkoumala složení dětských šamponů ve 13 zemích. Zjistila, že například v Dánsku a Japonsku se dětské šampony prodávají bez těchto látek, zatímco v USA, Kanadě, Číně či Indii je obsahují. U nás se bohužel výzkum neuskutečnil.


3) Triclosan

Původně byl triclosan registrován jako herbicid, později ale nalezl uplatnění především jako konzervační složka v různých kosmetických přípravcích. Triclosan silně dráždí pokožku i oči a má negativní účinky na fungování imunitního systému člověka. Bylo navíc zjištěno, že triclosan obsahuje jako vedlejší produkt dioxiny. Jedná se o endokrinní disruptor (narušuje hormonální systém) a je klasifikován jako pravděpodobný karcinogen.
Používáním kosmetických prostředků obsahujících triclosan se tato chemikálie dostává do povrchových vod, kde může vytvářet další nebezpečné sloučeniny jako dioxiny, chloroform nebo 2,4-dichlorfenol.
Asi teď nepotěším ty, kteří si libují v používání různých antibakteriálních gelů. Pokud si přečtete jejich složení, na triclosan pravděpodobně narazíte. Triclosan se nepoužívá jen v antibakteriálních gelech a mýdlech, můžeme ho najít i v zubních pastách, v ústních vodách, deodorantech, vlhčených ubrouscích, intimních gelech atd.
Můj tip: Pokud bez antibakteriálního gelu nedáte ani ránu, stejně jako já, mám pro vás tip na výrobu vlastního, domácího antibakteriálního gelu, jehož výroba je velmi jednoduchá - smíchám aloe vera gel s alkoholem, případně i nějakým éterickým olejem a tradá, skvělý přírodní antibakteriální gel je na světě :-). Mnohé studie navíc dokazují, že mytí rukou obyčejným mýdlem a horkou vodou po dobu 10-15 vteřin, je dostatečně účinné při ochraně před běžnou bakteriální nákazou.


4) Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol)

Tato látka se používá jako konzervant v řadě kosmetických i čistících přípravcích. Bronopol je toxický pro lidskou kůži, plíce a imunitní systém a dráždivý pro oči. Mohou se z něj začít uvolňovat nitrosaminy a formaldehyd. Je podezřelý z karcinogenity a v některých zemích je zakázaný.


5) Ftaláty

Ftaláty se nejčastěji používají jako změkčovadla pro PVC, ale najdeme je bohužel i v kosmetice, kde jsou využívány ke zvýraznění vůně. Dva ftaláty (DBP a DEHP) jsou v EU zakázané pro použití v kosmetických přípravcích a v dětských hračkách do 3 let. Ftalátů však existuje celá řada a zpravidla je nenajdeme na etiketách výrobků. Jejich přítomnost se navíc velmi obtížně dokazuje.
Bývají obsaženy v lacích na nehty, antiperspirantech, deodorantech, parfémech, toaletních vodách, bytových vůní, sprejích na vlasy, krémech atd. Ftaláty zvyšují riziko vzniku astmatu a alergií a negativně ovlivňují funkci ledvin a jater. Mohou také vyvolat hyperaktivitu dětí. Narušují hormonální systém, a to především u dospívajících chlapců. Snižují plodnost žen i mužů a ohrožují vývoj plodu. Ftaláty se dostávají do organismu žen i dětí zejména z kosmetických přípravků.
Studie zvaná Pretty Nasty - Phthalates in European Cosmetic Products zkoumala přítomnost ftalátů ve výrobcích předních kosmetických firem. Ftaláty byly nalezeny v 27 z 34 testovaných výrobků a více než polovina z nich obsahovala dva a více ftalátů. Produkty jako např. deodorant Rexona 24h nebo tužidlo Fructis Style od Garnieru obsahovaly vysoké množství hned několika ftalátů.


6) Toluen

Toluen slouží jako rozpouštědlo a vyskytuje se především v lacích na nehty, v barvách na vlasy nebo ve voňavkách. Je silně dráždivý pro oči, kůži a horní cesty dýchací. Působí narkoticky, způsobuje bolesti hlavy a žaludeční nevolnost. Chronická expozice vede k poruchám nervové soustavy a ztrátám paměti. Může způsobit chudokrevnost, srdeční arytmii, poškození jater a ledvin. Člověk může být toluenu vystaven vdechnutím, pozřením a kožním kontaktem. Vyhnout by se mu měly zejména těhotné ženy.


7) Dietanolamin, triethanolamin, monoetanolamin (DEA, TEA, MEA)

Tyto látky se fungují jako emulgátory a pěnidla, proto je najdeme zejména v šamponech, sprchových gelech, kondicionérech nebo tužidlech. Mohou způsobovat alergické reakce, vyrážky či svědění. Jsou klasifikovány jako pravděpodobné karcinogeny pro člověka.
Cocamide DEA může za určitých podmínek (např. při reakci s jinými látkami) vytvářet rakovinotvorné nitrosaminy. Podle týmu vědců z University v Severní Carolině může například DEA způsobit poškození mozku plodu v matčině těle.


8) Hliník

Soli hliníku bývají obsaženy především v deodorantech, antiperspirantech, opalovacích krémech, vlhčených ubrouscích, tampónech, krémech, make-upech atd. Hliník sice pomáhá snižovat pocení a maskovat nepříjemné tělesné pachy, má však řadu závažných negativních účinků na naše zdraví. Je neurotoxický a zvyšuje riziko rakoviny prsu. Klinické studie dokazují, že značný počet případů rakoviny prsu začíná u žen v horním vnějším kvadrantu prsu, což je právě oblast, kde si ženy aplikují antiperspiranty a znemožní tak přirozený odchod potu a škodlivin z těla. Hliník se hromadí v mozku, kde může způsobit vážné narušení a poškození mozkových funkcí. Je také rizikovým faktorem pro vznik Alzheimerovy nemoci.


9) Parabeny

Parabeny jsou konzervační látky, které výrazně prodlužují životnost výrobku. Patří ovšem mezi nejčastější alergeny a mohou narušovat hormonální funkce. Chovají se totiž jako ženské hormony - estrogeny. Můžou být zodpovědné za snížení plodnosti u mužů nebo za výskyt nádorů v prsu u žen.


10) Sulfáty

Sulfáty jsou povrchově aktivní látky, které vytváří s vodou bohatou pěnu Mezi nejznámější sulfáty patří SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate). Jsou obsaženy zejména v šamponech, sprchových gelech, mýdlech, zubních pastách, ústních vodách, pěnách na holení nebo v úklidových prostředcích. Výrazně vysušují kůži a odstraňují ochranný kyselý plášť pokožky. Dráždí oči, sliznice a dýchací cesty. Při použití v zubních pastách mohou narušit přirozenou mikroflóru úst a zvýšit výskyt aftů. Při použití v šamponech se u některých jedinců může objevit přesušení vlasové pokožky, alergická reakce, vypadávání vlasů nebo tvorba lupů. Jak jsem už psala, SLES navíc může uvolňovat 1,4-dioxan.
Pod to se podepisuji. Pro mě, atopika, je používání jakékoli kosmetiky obsahující sulfáty naprosto vyloučené. Poměrně nedávno jsem zjistila, že sulfáty mohou i za mé časté a úporné svědění hlavy a následné vypadávání vlasů. 


11) Tetrasodium EDTA, Disodium EDTA

Tyto látky se používají jako přísady podporující tvorbu pěny. Jde o toxikologicky podezřelé látky, nepříznivé pro životní prostředí. Jsou klasifikované jako pravděpodobné karcinogeny. U citlivých jedinců mohou způsobovat vyrážky a alergické reakce.


12) Silikony

Myslím, že o silikonech toho už bylo napsáno poměrně hodně, takže vás jimi nebudu příliš zatěžovat. Díky svým uhlazujícím vlastnostem se využívají v pleťové i vlasové kosmetice. Při dlouhodobém užívání však ucpávají póry, dehydratují vlasy a mohou mít na svědomí vznik různých kožních potíží. Protože nejsou biologicky odbouratelné, znečišťují životní prostředí a ovlivňují kvalitu vody. Ve složení je poznáme podle koncovek -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane, -silane.


13) Titanium dioxide (Oxid titaničitý)

Oxid titaničitý funguje jako UV filtr a chrání tak proti slunečnímu záření. Jako přísada také dodává barvu kosmetickému produktu. Po vytěžení obsahuje celou řadu nečistot (např. olovo, železo), a proto se dále čistí pomocí syntetických postupů.
Vyrábí se v různých velikostech, nejnebezpečnější je však ve formě nanočástic. V této podobě může pronikat do buněk a způsobovat tak poškození DNA po vystavení slunečnímu světlu. Může také poškozovat plíce podobně jako azbest. Bylo zjištěno, že čím menší je velikost částic, tím více se stává toxickým. Vdechování částic prachu oxidu titaničitého bylo klasifikováno jako pravděpodobný karcinogen pro člověka.
Oxid titaničitý najdeme především v opalovacích krémech a v dekorativní kosmetice, a to i v té přírodní. Nejnebezpečnější je ale oxid titaničitý ve formě nanočástic, na které bychom v přírodní kosmetice narazit neměli. To zaručuje např. certifikace Ecocert.
Nebezpečné jsou i ropné deriváty (Paraffinum Liquidum, Petrolatum a Mineral Oil), všechna syntetická barviva a syntetické vůně (zejména xylenové pižmo). Velký pozor bychom si měli dávat zejména na tzv. koktejlový efekt. Když jsou tyto látky ve směsi, zesiluje se jejich škodlivost.

Závěrem bych chtěla upozornit např. na tyto produkty:
  • Tea Tree Oil gel pro intimní hygienu od Dr. Popova - obsahuje např. SLES, Diazolidinyl Ureu a dokonce i 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol.
  • Bylinný šampon s panthenolem od Ryoru - obsahuje např. SLES, Cocamide MEA, syntetickou parfemaci a vůně, ale především chloracetamid. Ten se používá jako herbicid a konzervant. Dráždí oči a kůži a může vyvolat alergickou reakci. Je také podezřelý z reprodukční toxicity a teratogenity (schopnost vyvolat u plodu vrozenou vývojovou vadu). Např. v Kanadě je jeho použití v kosmetice zakázáno.


Můžeme vidět, že nezáleží, jestli je kosmetika levná, nebo drahá, škodlivé látky jsou všude. Asi nejvíce zklamaná jsem ze značek, které se snaží vyvolávat dojem přírodní kosmetiky (např. Ryor, Manufaktura, Lush, Yves Rocher apod.), ale zdání klame.
Radu mám jedinou - číst složení výrobků. Věřte mi, že na to nemusíte být žádný chemik. Těch látek není zas tolik a opravdu není těžké se v tom po nějakém čase vyznat. 

A jsme na konci, uff :-)

Zajímá mě, jaké další látky byste zařadili na Váš blacklist? Zkoumáte složení výrobků? Počítali jste někdy, kolik škodlivých látek na sebe za celý den nanesete?

Mějte se krásně,
M.



Literatura:
STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová. Vyd. 1. Stanislav Juhaňák - Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-469-8.
STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová 2. Vyd. 1. Stanislav Juhaňák - Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-555-8.
MALKANOVÁ, Stacy. Doba jedová 3. Vyd. 1. Stanislav Juhaňák - Trito, 2013. ISBN: 978-80-7387-746-0.
STRUNECKÁ, Anna. Jak přežít dobu jedovou? Vyd. 1. Miloš Palatka - Almi, 2013. ISBN: 978-80-87494-07-3.

Internetové zdroje:


18 komentářů:

  1. ahoj, teď jsem objevila tvůj blog, moc se mi líbí :). Já používám z 99 % jen přírodní kosmetiku a teda titanium dioxide (ne nanočástice) a ze sulfátů koko-sulfát naštěstí snesu... ale jinak mi vadí ještě propanediol, který se dá najít bohužel i v přírodce, a slída, ze které se mi dělá akné... a karmín, ale to spíš z etických důvodů. Prostě, čím přírodnější a kratší složení, tím líp :). Těším se na další články! Y. Le Jardin d´Yvonne

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, mám úplně stejný názor - čím kratší složení, tím lepší :) Někdy v budoucnu ještě plánuju článek o škodlivých látkách, které se můžou vyskytovat i v přírodní kosmetice, a tam určitě bude mít svoje místo i propylenglykol (pokud se nepletu, tak je to stejné jako propanediol, ale kdyžtak mě oprav:). Co se týče sulfátů, tak mám tu smůlu, že nesnesu ani SCS, ale přišla jsem na to teprve nedávno.
    Jinak, mockrát děkuju za komentář a pochvalu, zrovna od Tebe to opravdu moc potěší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Parádny článok, dozvedela som sa kopec nových vecí a konečne som pochopila, prečo mi vata, z ktorej sa vyrábajú vložky a tampóny tak strašne škodí, vložky už nepoužívam, neznesiem ich a s tampónmi je to síce omnoho lepšie, ale aj tak stále hľadám nejaké šetrnejšie tampóny, minule som v DMke objavila nejaké bio, tak ich chcem skúsiť. No a silikóny vo vlasovej kozmetike neznášam, šampón s obsahom silikónov nepoužívam už roky, strašne sa mi po nich mastia vlasy, mám ich zvednuté a ťažké, skrátka nános niečoho zbytočného, vyradila som ich už aj z masiek a kondicionérov a aj v krémoch ich už cítim a začína mi to riadne prekážať.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bianko, moc děkuju :) Také mám z konvenčních vložek a tamponů spoustu potíží a používám už jen výrobky z bio bavlny :) Silikony jsou velmi zrádné, mně třeba dělají naoko pěkné vlasy, ale je to jen krátkodobý efekt, dlouhodobě mi škodí a dost mi pak padají vlasy. Takže těm se taky už vyhýbám :)

      Vymazat
  4. Skvělý, velmi poučný článek :) Hrůza, co se do té kosmetiky přidává. Když to jde přeci i jinak a přesedlat na přírodnější variantu. Vím, že někdy je to těžké, stojí to hodně sil a času, ale určitě se to v závěru vyplatí a (pleť i tělo) za to poděkují. Já používám až na lak na vlasy a občas nějakou rtěnku nebo stíny už jen přírodní kosmetiku. Vše mi sedlo skvěle, jen ta henna :/ s tou se fakt peru a vidím to bledě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) Máš úplnou pravdu, může to být náročné, ale vyplatí se to :) Já už jsem ve fázi, kdy veškerá kosmetika, kterou používám, je přírodní. Jediné, čeho se bojím, je že mi ta henna taky chytat nebude a já se budu muset vrátit k chemickým přelivům. Což bych teda nechtěla, ale moje přirozená barva vlasu se mi prostě nelíbí :(

      Vymazat
  5. O niektorých som už vedela, o niektorých sa práve dozvedám. Ako som už písala, takéto články sú veľmi nápomocné a ja som napokon rada, že som narazila na tvoj blog! Veľmi sa mi páči tvoj štýl písania a taktiež smer, ktorým sa blog uberá. Som teda tvoj nový odoberateľ! :) (・∀・)

    ♡ * Le blog de la Licorne * ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc a moc děkuju za krásný komentář ♥ Tvůj blog se mi taky moc líbí a hned co budu mít trochu času, tak ho pěkně prozkoumám :)

      Vymazat
  6. Super článek. Dobu jedovou mám přečtenou. Vypsala jsem si všechny nebezpečné látky a pak se divila, kde všude jsou. Hodně mě mrzel Lush, který se tváří přírodně, ale je to jen drahé. Bohužel se hodně lidí nechá nachytat. O Ryoru nemluvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej! Tohle mě dokáže vždycky nejvíc vytočit, když někdo tvrdí, že Lush, Manufaktura, L'Occitane a spol. jsou přírodní. Bohužel tyhle značky na to dost hrají a pokud se někdo vyloženě nezajímá o složení, může se nechat nachytat snadno :/
      A děkuji za pochvalu :-) Doba jedová to je taková moje bible :D

      Vymazat
    2. Konečně někdo, kdo pochopil, že Lush s přírodní kosmetikou nemá nic společného a ještě k tomu to jsou lháři, když u parabenů tvrdí že to je neškodná chemie :D A taky že to někdo pochopil u Manufaktury. Já se setkávám se samými názory jak je to strašně přírodní a přitom si od nich nikdo nepřečetl asi jediné složení, nebo nevím.

      Piosek

      Vymazat
    3. Já bohužel taky. Dokonce i samotné prodavačky mnohdy tvrdí, že kosmetika je čistě přírodní. Přitom je to jen o marketingu, správně zvolených slovech a líbivých obalech. Většina lidí složení stále ještě nečte a je to škoda.

      Vymazat
  7. Pěkný článek, jen bych jen měla jeden návrh. Je lepší se odkazovat na zdroje přímo ve větě, v níž jsou informace ze zdroje. Pak se ty informace mnohem lépe dohledávají, pokud si je někdo chce ověřit.
    Zdravím
    Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Ano, vím, že by to tak bylo lepší, ale přijde mi, že by to působilo trochu rušivě, když by byl za každou větou uvedený zdroj. Nechtěla jsem to psát ve stylu seminární práce. Ale samozřejmě nemám problém v případě potřeby vše dohledat ;)
      Měj se hezky,
      Martina

      Vymazat
  8. Díky za článek. Věděla jsem jen o třech složkách, které v kosmetice bývají a jsou nebezpečné :)

    INKA – lifestyle, focení, líčení, krása, DIY a novinky

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, děkuji za článek. Marně léta sháním nějakou čistě přírodní kosmetiku pro intimní hygienu, nebo alespoň bez těchto 13-ti škodlivých látek. Vždy když na něco narazím, co by mohlo být dobré, a co třeba i doporučují gynekologové, tak po podrobném přečtení složení narazím vždy na nějaké tyto škodlivé látky, bohužel tam třeba není ani uvedeno, v kolika procentech té které látky je obsaženo v přípravku. Nicméně jsem tím vždy zklamaná a vždy mě to odradí a nemohu nic používat, jelikož mám velmi citlivou kůži. Nemáte nějaký tip, na pokud možno přírodní, zklidňující, intimní gel? Jako nejlepší by bylo, mýt se jen vodou, ale občas jen voda bohužel nestačí. A vařit si bylinky (řepík, heřmánek) na to člověk také nemá stále čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer, děkuji za komentář :) Souhlasím, že přírodních přípravků na intimní hygienu není moc. Já používám (a nemohu si vynachválit) Mycí elixír na intimní partie od Havlíkovy přírodní apotéky. Je skvělý, hezky voní a je vhodný i pro citlivou pokožku :) Dělají i menší 50 ml balení, které je dobré na vyzkoušení, kdyby náhodou nesedl. Tak snad třeba tento přípravek bude vyhovovat :)

      Vymazat
  10. Ahojky, četla jsem Váš článek, a úplně jsem se zhrozila. Co všechno škodlivé je v kosmetice a co může způsobovat, například ty Parobeny, které můžou způsobit i rakovinu prsu. Proto hodně ženy přijde o prsa. Pak musí podstoupit plastickou operaci na tyto klinice. Pěkný den

    OdpovědětVymazat